Wie linkt er naar mijn website?

Dit artikel is een volledig vernieuwde versie van het artikel dat ik eerder in oktober 2011 publiceerde.

Links vanaf andere websites naar jouw website zijn heel belangrijk om hoog te scoren bij Google. Google redeneert ongeveer: als website A naar website B linkt, dan moet website B wel goed zijn, anders zou website A er geen link naar toe plaatsen. Een link is dus een soort stem voor jouw website. Hoe meer stemmen, hoe groter je kans om bovenaan te komen bij Google.

Maar hoe kun je nu zien welke andere websites naar jouw site linken? Je kunt moeilijk zelf het hele web over surfen om te controleren waar die links staan. Gelukkig is er een aantal tools dat je kan helpen. Maar let op: geen van de hieronder genoemde tools is perfect. Want zelfs Google heeft geen 100% compleet beeld van het web, dus het kan gebeuren dat je in werkelijkheid meer links hebt dan je met onderstaande tools kunt vinden. De ene tool zal ook meer links vinden dan de andere. In de voorbeelden hieronder gebruik ik mijn website, maar het wordt pas leuk als je naar de resultaten voor je eigen website kijkt!

1) Google.nl

Zoals zo vaak heeft Google ook weer een eenvoudig gratis te gebruiken tool om links naar je website op te sporen. Tik bij google.nl de zoekopdracht “link:www.jouwwebsite.nl” in (zonder spaties en zonder de aanhalingstekens), en je ziet een lijst met websites die naar jouw website linken. Het bizarre is dat dit een van de minst complete overzichten is, terwijl Google eigenlijk wel de beste papieren heeft om met een bijna volledig overzicht te komen. Kijk maar naar de resultaten voor mijn website hieronder.
links via Google

2) Google Analytics

Google Analytics verwijzend verkeerHet is een beetje lastig, maar als je er wat moeite voor doet, kun je in Google Analytics ook zien welke websites naar jouw site linken. Open daar het standaard rapport verwijzingen onder verkeersbronnen. Je ziet dan in elk geval een overzicht van alles sites via welke bezoekers jouw website bereiken. Wat je in het standaard overzicht nog niet ziet, is op welke webpagina de link precies staat.

Dat kun je zien door in de tabel op de naam van de website te klikken waar de link staat. In de tabel die dan verschijnt, zie je alle zogenaamde verwijziginspaden vanaf de website waar je op geklikt hebt. Het lastige is natuurlijk dat je eigenlijk in één overzicht zowel de website, als de webpagina’s waar de links staan, wilt kunnen zien. Het is mij nog niet gelukt om zo’n overzicht te maken; als je een oplossing weet laat dan alsjeblieft een reactie achter!

Links via Google Webmaster tools3) Google Webmaster hulpprogramma’s

Heb je de Google Webmaster hulpprogramma’s voor jouw website geïnstalleerd, dan laat Google je daar al veel meer links naar jouw website zien.

De Webmaster hulpmiddelen bevatten nog meer nuttige informatie voor website eigenaren, dus mocht je nog geen gebruik maken van deze tool, maak dan snel een account aan via http://www.google.com/webmasters/tools.
 

4) Open Site Explorer

En dan wordt het nu echt leuk. Open Site Explorer is een online tool van het Amerikaanse bedrijf SEOmoz, en geeft snel een redelijk compleet overzicht van inkomende links. Zo werkt het:

Ga naar: http://www.opensiteexplorer.org.

Tik in het zoekvak de naam van je website in en klik op search.

Er verschijnt nu een overzicht van alle webpagina’s die naar jouw website linken.

We zijn alleen geïnteresseerd in links die echt linkwaarde hebben en je positie bij Google verbeteren (en niet in de zogenaamde “no follow” links) en alleen in links die niet op je website zelf staan, maar juist afkomstig zijn van andere websites. Je kunt zorgen dat je alleen de juiste links te zien krijgt door de filters bovenaan het scherm als volgt in te stellen:
Open Site Explorer resultaten

Show:    followed + 301
From:    only external
To:         pages on this root domain
And:      group by domain

That’s it! Je ziet nu de lijst met waardevolle links naar jouw website.

5) Linkdiagnosis

Gebruikers van Firefox kunnen de Linkdiagnosis plug-in downloaden en installeren via Linkdiagnosis.com. Zodra je dat gedaan hebt kun je gebruik maken van de tool op dezelfde pagina.

Linkdiagnosis

Je kunt de filters onder het invulvak gebruiken om aan te geven of je wel of geen Pagerank wilt zien van de inkomende links en of je links naar de hele website wilt zien of alleen links naar de betreffende pagina die je opgeeft. Hoewel de tool dezelfde engine gebruikt om links te vinden als de Open Site Explorer, kreeg ik in het verleden toch soms verschillende resultaten: daarom is het aardig om de tools naast elkaar te gebruiken.

Als resultaat van de tool zie je een webpagina met alle inkomende links, een overzichtje van de meeste gebruikte linkteksten (ankerteksten), en als je dat hebt aangevinkt: de pagerank van de verschillende pagina’s.

De uitsmijter: wie linken er naar jouw concurrenten?

Het is natuurlijk leuk om te weten welke websites naar die van jou linken, maar de echte reden dat bovenstaande tools zo super interessant zijn, is dat je er net zo makkelijk mee kunt uitvinden wie er allemaal naar jouw concurrenten linken. En websites die naar jouw concurrenten linken maar (nog) niet naar jou, zijn misschien wel over te halen om ook een link naar jouw website te plaatsen! Ze zijn immers al geïnteresseerd in een bedrijf uit jouw branche, dus wellicht ook in jou.

Zo worden deze spionage tools nuttige instrumenten om meer links naar je website te krijgen. En dat helpt je om je positie bij Google te verbeteren, waardoor je meer bezoekers krijgt en als het goed is meer business!

2 I like it
0 I don't like it

5 Comments

  1. Als ik mijn website www.klusser.nu in Google zoek, krijg ik dan eerst bedoelt u (andere site) te zien. Hoe komt dat?

  2. Als ik bij de diverse linksites ga zoeken naar de links die linken naar mijn site http://www.mencare24.nl/ dan zie ik alleen letterlijk de links naar die url, maar ik zou dit juist graag willen weten over de gehele site, dus meerder urls met deze basis. Waar kun je deze check doen?

    • Hi Dieuwertje,
      Als je gebruik maakt van Open Site Explorer van Moz dan kun je met een van de dropdown lists aangeven naar welke 'target' je wilt kijken: alleen de pagina die je ingeeft, het hele subdomein (dus www.mencare24.nl) of het hele domein (mencare24.nl). Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *