Vier ingrediënten voor de beste SEO

Inbound Marketing SEO

En drie handige tools!

Je kunt een prachtige website hebben met de beste content, maar als je niet vindbaar bent, zal de hoeveelheid traffic hoe dan ook tegenvallen. Wil je online gezien worden? Zet dan in op SEO, op dit moment de sterkste, niet-betaalde marketing tool om bovenaan in de zoekresultaten te komen staan. Een groot deel van de bezoekers op je website is er immers niet op gekomen omdat ze je URL uit hun hoofd kennen, maar omdat ze iets zochten op Google. En even iets Googlelen doen we allemaal! Het loont dus om je website te optimaliseren voor zoekmachines. In deze post geeft ik je vier ingrediënten voor een toppositie in Google. Plus nog een paar handige tools.

Is SEO nou echt zo nuttig?

Met SEO optimaliseer je kortgezegd je website voor zoekmachines als Google. Het helpt je hoger in de zoekresultaten te komen. Zoekmachineoptimalisatie klinkt misschien niet heel spannend, maar nuttig is het wel. En geloof me, het is tegenwoordig echt niet langer eindeloos teksten volstoppen met (veel)gezochte sleutelwoorden en aan anderen vragen om naar jouw website te linken.

Het is meer dan dat. Sterker nog, het is allang niet meer de bedoeling (wil je succesvol SEO inzetten) om je puur en alleen te focussen op de algoritmen van zoekmachines. Als dat al de focus was… Als je het écht goed doet, dan richt je je rechtstreeks op je bezoekers, lezers, leden en donateurs. Op je doelgroep. En geef je ze wat ze, met die zoekmachines, zoeken.

Hoe je dat goed doet?

SEO: Vier ingrediënten

1. Content optimalisatie: onderzoek waar je doelgroep op zoekt en verwerk dat in je content

Het inzetten van relevante sleutelwoorden is misschien niet meer het enige onderdeel van een goede SEO strategie, maar het mag zeker niet missen! Ga alle content van je website langs en bedenk wat de kern of sleutelwoorden zijn waarop je wil dat ze gevonden worden. Of beter: woorden die jouw doelgroep gebruikt om antwoorden te vinden op hun vragen – antwoorden die in jouw content staan! – of woorden die aansluiten bij hun interesses.

Als je een blog of artikel schrijft, kun je deze sleutelwoorden, zoekwoorden of combinatie van woorden in je titel zetten om sneller gevonden te worden. Laat de woorden terugkomen in het begin van je stuk, liefst in de eerste vijftig woorden, en in de tussenkoppen. Maar overdrijf niet! Als ik in deze blogpost aan elke titel ‘SEO’ had toegevoegd, verder geen synoniemen of verwijswoorden gebruik en altijd maar weer ‘SEO’ aanhaal, is het ook voor Google teveel. En voor jou als lezer. Een verhaal moet immers niet onleesbaar worden.

2. ‘Achter de schermen’, paginatitels, meta descriptions en alternatieve tekst: Zo weet Google waar jouw website over gaat!

Het gaat bij SEO, als je het goed wilt doen, niet meer alleen om de inhoud van je website. Ook paginatitels, links, afbeeldingen en dergelijke kun je optimaliseren voor zoekmachines door te letten op de woorden die je gebruikt.

Kijk bijvoorbeeld naar de URL boven dit blog. Hier staat achter de slash, achter de domeinnaam van Gopublic, ‘blog/[titel blog]’. En niet ‘blog/pagina2345’ of een heel lange code. Dit vind jij als lezer als het goed is fijn en overzichtelijk. Nou, Google dus ook.

Maar daar blijft het niet bij…

Geef ook je afbeeldingen een alternatieve tekst (onzichtbare omschrijving die je aan de voorkant van de website niet ziet, maar in het CMS uiteraard wel) waar relevante sleutelwoorden in voorkomen. Hetzelfde geldt voor je paginatitels en meta-descriptions.

Als je wilt dat je op een mooie plek in de zoekresultaten komt te staan en dat mensen op jouw link klikken, moet je een aantrekkelijke meta-description schrijven mét de juiste zoekterm(en). De meta description is het stukje tekst, die Google in de zoekresultaten onder je titel laat zien.

3. Denk ook technisch: responsive en snelheid

Zoekmachines kijken bij het ranken van de zoekresultaten ook naar de structuur van je website. Zorg onder andere voor een goede linkstructuur binnen je website en zorg bovenal dat je website responsive is! Mensen zijn tegenwoordig veel meer – je zou bijna kunnen zeggen alleen maar – via hun smartphone online. Is jouw website slecht leesbaar op andere apparaten dan laptops en computers? Dan krijg je strafpunten van Google. Bovendien zijn mensen dan minder geneigd op je website te blijven of überhaupt naar je website te gaan.

En niet onbelangrijk: zorg dat je website snel is. Google heeft zelf een testje ontwikkeld waar je je website doorheen kunt halen. Met de uitslagen kun je je developer aan de slag zetten om de website te optimaliseren op snelheid. Niet onbelangrijk, want Google geeft weer extra punten aan websites die lekker vlot werken!

4. Linkbuilding: zorg dat andere naar jou verwijzen

Als andere pagina’s naar die van jou linken, denkt Google “Dat zal dan wel een interessante en relevante pagina zijn!” Moet er wel naar je gelinkt worden… Je kunt je aanmelden bij verzamelwebsites en startpagina’s, maar je zou ook andere websites, die voor dat onderwerp of jouw missie relevant zijn, kunnen benaderen met de vraag of ze naar jou willen linken. Wacht hierbij niet totdat jouw website bij toeval wordt ontdekt! Je kunt daarbij aan een e-mail denken in de trant van:

“Beste (…),

Toen ik op zoek was naar informatie over (…) kwam ik jullie blogpost tegen en vond het een mooi stuk! Nu hebben wij deze week een artikel geschreven over (…), dat misschien wel interessant is voor jullie lezers. Bovendien zou de informatie die we geven een leuke toevoeging kunnen zijn voor jullie verhaal.

Hier heb je het desbetreffende artikel: (link) / Ik heb het desbetreffende artikel voor je in de bijlage gestopt.

Laat je het weten als het iets is dat je graag zou willen delen? Ik ben benieuwd!

Met vriendelijke groet,

(…)”

Tip: Check wie nu naar je toe linkt met Opensiteexplorer.org. Dan krijg je al een idee voor welke websites je content relevant is! Of doe dat voor je concurrent die net boven jou staat!

Interne links zijn ook belangrijk voor je SEO. Als je binnen je website naar relevante pagina linkt, zullen google en andere zoekmachines dat ook waarderen. Zo kunnen ze je content namelijk makkelijker vinden en scannen.

Drie top tools! Direct aan de slag met SEO

Er zijn verschillende tools waarmee je kunt checken welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken, of je webpagina’s en content een beetje goed gevonden worden en hoe sterk ze op het gebied van SEO zijn. Dit zijn onze drie favoriete tools, onmisbaar voor het verbeteren van SEO:

Google Adwords’ Zoekwoordplanner

Google Adwords is een programma dat in eerste instantie wordt ingezet voor advertenties, maar je kunt het ook gebruiken om erachter te komen wat het zoekvolume (hoeveel er naar gezocht wordt) is van bepaalde sleutelwoorden en hoeveel concurrentie er is. Je hebt hier uiteraard wel een adwords account voor nodig.

Ga naar via de hulpprogramma’s van Adwords naar de zoekwoordplanner en typ welke woorden je wilt onderzoeken. Bijvoorbeeld: SEO, zoekmachine optimalisatie en search engine optimalisation. Typ altijd een paar variaties en combinaties van sleutelwoorden in. Als je vervolgens op ‘ideeën opvragen’ klikt, krijg je verschillende tabellen en een grafiek te zien waaruit je kunt halen dat er vooral in het voor- en najaar gezocht wordt op dergelijke termen, dat het zoekvolume van ‘SEO’ hoger is dan dat van ‘zoekmachine optimalisatie’ en dat de concurrentie op ‘search engine optimalisation’ het laagst is. Adwords geeft ook een aantal suggesties voor gerelateerde sleutelwoorden.

Zoekwoordplanner Adwords SEO

Check hele pagina’s met de Webtexttool

Dit is een handige tool die gehele pagina’s en blogposts voor je checkt en gedetailleerd aangeeft op welke onderdelen er wat te winnen valt qua SEO. Je voert een tekst (vanuit Word) of de link naar een pagina in, kiest een sleutelwoord waar je op wilt inzetten en krijgt vervolgens de inhoud te zien met verbetersuggesties aan de hand van dat ene sleutelwoord. Volg de suggesties op en je zult beter scoren in de zoekresultaten.

Je kunt een gratis account creëren, maar zult na verloop van tijd wel moeten betalen. Momenteel maken we zelf gebruik van deze tool en vinden het erg prettig! De suggesties die de tool geeft zijn handig en kun je meteen toepassen. Aan een metertje rechts bovenaan de pagina kun je vervolgens zien of de pagina door jouw aanpassingen al een SEO optimalisatie score heeft van 100%. Je kunt vervolgens alles opslaan en de pagina tracken om te zien of je al beter gevonden wordt.

Wel jammer is dat je maar op één sleutelwoord of combinatie van sleutelwoorden kunt inzetten. Daarnaast ziet de tool je sleutelwoorden combinatie niet als er andere woorden tussenstaan. Dus stel, ik zet bij dit artikel in op ‘SEO optimaliseren’, en in de tekst staat ‘om je SEO te optimaliseren’, dan ziet de tool dit niet als het gebruik van je sleutelwoord.

SE Ranking: Op welke plek sta je?

SE Ranking is een uitgebreide tool waarmee je – de naam zegt het al – je algemene online positie kunt meten aan de hand van onder andere SEO. Zo kun je met een account onder ‘View Rankings’ een aantal zoekwoorden toevoegen om te kijken wat jouw ‘rank’ of positie in de zoekresultaten van diverse zoekmachines is bij die zoekwoorden. Dit wordt, afhankelijk van je voorkeur elke dag, om de drie dagen of elke week bijgehouden. Je kunt dan zien wanneer je positie voor een bepaalde term is gedaald of gestegen, wanneer je in de bovenste 10 resultaten terecht bent gekomen of er juist uit bent gezakt.

SERanking SEO tool

Op deze screenshot zie je in de linkerkolom het zoekvolume van woorden en in de vier kolommen links daarvan een verloop, per dag, van onze positie in de zoekresultaten van google en of deze is verbeterd of verslechterd. Mooi overzichtelijk, toch?

Je kunt ook je backlinks ontdekken, monitoren en controleren en deze ook vergelijken met de backlinks van je concurrenten in de ‘Competitor Analyses’ feature. Hierin kun je bovendien elkaars positie in de zoekresultaten vergelijken bij sleutelwoorden die jullie beiden gebruiken. Zo kun je manieren ontdekken om je concurrenten te ‘outranken’.

Met de Website Audit feature in SERanking kijk je verder dan alleen de sleutelwoorden. Geef een aantal pagina’s op en deze worden volledig gescand. De audit feature geeft je vervolgens een lijst met potentiële verbeterpunten in de technische SEO van die pagina’s. Alleen benoemen wat beter kan, doet de tool niet. Je krijgt ook voorstellen en advies, hoe je de zojuist genoemde issues kunt verbeteren.

Naast de ‘Keyword Position Tracking’ feature, de ‘Competitor Analyses’ en de ‘Website Audit’, zijn er nog meer onderdelen om je website volledig na te gaan.

Veel succes met SEO!

Hopelijk heb je wat aan onze tooltips en bouwstenen en staat jouw non-profit blog of landingspagina straks bovenaan in de zoekresultaten. Of weet je eindelijk een plek hoger te komen dan die ene concurrent! Succes 😉

Heb je zelf nog tips?

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *