Vergeten groenten: optimalisatie van afbeeldingen, video’s en PDF’s

Courgette of tomaat in je pastasalade gooien is iets heel normaals. Maar pastinaak of schorseneer? Ook in SEO-land zijn er dikwijls vergeten groenten te vinden. Teksten worden bijvoorbeeld volledig geoptimaliseerd. Zoekwoorden, opmaak, links, overal wordt rekening mee gehouden. Maar er is meer dan enkel on-page optimalisatie in de tekst. Zo zijn multimedia als afbeeldingen, video’s en PDF’s veel beter te indexeren dan je denkt. Als je ze maar niet vergeet.

Eén afbeelding zegt meer dan duizend woorden

Afbeeldingen zijn heel belangrijk voor contentplaatsingen. Bezoekers kijken eerst naar afbeeldingen en dan naar de tekst. Ook beslissen ze vaak mede aan de hand van afbeeldingen of ze tot actie overgaan, zoals een artikel lezen of een aankoop doen. De uitspraak in de tussenkop is misschien wel juist, maar hij geldt zeker niet voor Google. Google kan namelijk helemaal niets lezen van wat er in een afbeelding staat. Voor Google zijn het alleen maar pixels. Onze zoekmachine heeft hierbij hulp nodig. Tekstuele hulp. Zo verrijk je afbeeldingen met een relevante ALT-tag die Google kan lezen. Maar er zijn nog meer trucjes, zoals het geven van de juiste beschrijving in de bestandsnaam. En het baseren van alle beschrijvingen op zoekvolumes.

Onderstaande twee artikelen helpen je goed op weg bij het SEO-optimaliseren van afbeeldingen, inclusief nuttige conversietips. Wist je bijvoorbeeld dat er veel mensen zijn die met Google afbeeldingen zoeken naar producten?

Video killed the radio star

Maar we zijn er nog niet. Audiovisuele ondersteuning in de vorm van een video is ook enorm nuttig, om bijvoorbeeld reclame of bedrijfsfilm te delen, of om stapsgewijs te informeren. Stel je hebt een leuke video voor je artikel en je plaatst deze als ondersteuning in een blogpost. Of je hebt een Youtubekanaal voor je product of dienst. Net als bij afbeeldingen, ziet Google alleen maar pixels als deze een video tegenkomt. Behalve als je natuurlijk zo slim bent om deze video te optimaliseren. Zo vul je de titel en de description van een Youtube video in met relevante woorden waar veel zoekvolume voor is. Maar het is ook zinvol om te werk te gaan met video sitemaps (PDF-bestand). Onderstaand een artikel dat je concreet op weg helpt met praktische tips, plus een handig overzicht van ReelSEO met vele artikelen over video en SEO:

 

Portable Document Formats? Inderdaad, PDF’s!

Hèhè, eindelijk goed nieuws. Google leest namelijk wel PDF’s! Mits je ze natuurlijk hebt opgeslagen als een PDF-tekstbestand. Ook kun je metadata geven aan je PDF’s en alle “gewone” SEO-trucjes toepassen op PDF-tekst. Onderstaande artikelen geven je deze tips en meer over hoe je zoekmachine optimalisatie gemakkelijk toepast op PDF-bestanden.

 

Misschien denk je tijdens het lezen van dit artikel: wat heeft het voor zin om dit soort kleine optimalisatie-aanpassingen te doen? Het is veel werk en het kost tijd, moeite en geld. Dat is misschien waar, maar als je een website hebt met tientallen video’s en honderden afbeeldingen of PDF’s, kunnen alle kleine beetjes algauw een hoop schelen voor je positie in Google. Investeer dus ook in de details. De resultaten van de puntjes op de i zullen je nog verbazen! Mits je deze natuurlijk op de juiste manier meet 😉

Ben je benieuwd naar meer SEO-tips of heb je nog niet zoveel verstand van zoekmachine optimalisatie als je zou willen? Schrijf je dan in voor een zoekmachine optimalisatie training van Inboundmarketing.nl, voor alle ins en outs op het gebied van SEO!

Deze blog is een bijdrage van Coqisha.

0 I like it
0 I don't like it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *