Tips voor een goede Twitter bio

Tegenwoordig woorden er 250 miljoen tweets per dag verstuurd volgens Twitter zelf. Als je al die tweets op één regel zou printen in pak ‘m beet een Arial 10 lettertype, dan omspant de tekst met gemak onze aardbol! Als je je nog niet in Twitter hebt verdiept, dan kan het geen kwaad om dat nu toch eens te gaan doen.

Stel dat je nu een Twitter account gaat openen, dan is één van de eerste dingen die je wordt gevraagd, om een afbeelding te uploaden en om een korte biografie in te vullen. Van de afbeeldingen is bekend dat een foto van een gezicht vele malen beter werkt dan je bedrijfslogo. En ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat als je twittert met een zakelijk doel, je foto’s van je huisdieren en kinderen beter achterwege kunt laten!

Maar hoe zit het nu met de biografie? Wat is daarvoor de beste tekst? Om dat uit te vinden heb ik een volstrekt onwetenschappelijk onderzoek gedaan onder mijn Twitter volgers. Dat zijn er ruim 1600. Van de Nederlandstalige accounts daaronder, heb ik de 100 geselecteerd die de meeste volgers hebben, en de 100 die de minste volgers hebben. En vervolgens heb ik alle woorden uit die twee groepen biografieën in een Wordle gezet. Zie het resultaat hieronder.

Bio’s van twitteraars met de meeste volgers

woorden uit bio's van populaire twitteraars

Bio’s van twitteraars met de minste volgers

woorden uit bio's van twitteraars met weinig volgers
De verschillen zijn minder groot dan je zou denken, al bleek wel dat de top 100 gemiddeld langere bio’s heeft dan de “bottom” 100: 15,5 woorden ten opzichte van 11,2. Maar dat komt ook doordat ruim 10% in de onderste regionen überhaupt geen biografie had ingevuld. Dat is jammer, want dat kost ze heel veel volgers: als mensen niet kunnen lezen wie je bent of wat je doet, zijn ze een stuk minder gemotiveerd om je te volgen!

Een grappig verschil is dat in de top 100 bio’s relatief meer gesproken wordt over SEO, social en internet. En de woorden online, communicatie, management en marketeer worden nauwelijks gebruikt. Dit in tegenstelling tot de onderste 100, waar dit een paar van de meest gebruikte woorden zijn. En de laatste, opvallende conclusie luidt: hardlopen is voor losers, voetbal voor winnaars! Want de term voetbal is de enige sport die genoemd wordt in de top 100, en hardlopen is de meest voorkomende sport bij de onderste 100.

De top 100 bio’s van Nederland

Nu zijn mijn volgers natuurlijk geen representatieve weergave van de Nederlandse Twitterbevolking, en dus heb ik met behulp van de briljante Twitter-tool SocialBro een analyse losgelaten op de 100 Nederlanders met de meeste volgers, zoals vorig jaar gepubliceerd door nl.twirus.com. De top 100 ziet er inmiddels vast alweer anders uit, maar het gaat om het idee.

De meest gebruikte woorden in deze bio’s: 3fm, iphone, media, music, nieuws, official, radio, rtl en twitter. Ook maar even gekeken welke woorden de 100 hekkensluiters op de lijst gebruikten. Dat waren er sowieso veel minder, omdat veel mensen niet alleen geen volgers maar ook geen bio hadden. Welke woorden werden door de onderkant van de twitterpopulatie gebruikt: media, fotografie en muziek. Hmm… hier kan ik geen interessante conclusies aan verbinden. Behalve dat fotografen misschien beter iets op Flickr kunnen gaan doen dan op Twitter?

Algemene tips voor je Twitter bio

Het eerste onderzoekje in dit artikel is natuurlijk niet representatief, en het tweede onderzoekje is alleen handig als je een radiodeejay bent. Maar er zijn wel degelijk een paar algemene regels voor het schrijven van een goede Twitter bio, als je Twitter zakelijk wilt inzetten. Zoals:

  • Wat je ook doet: schrijf in ieder geval een bio! In dit geval geldt dat alle tekst beter is dan geen tekst.
  • Vertel iets over wat jij doet of wat je bedrijf doet.
  • Laat iets van je persoonlijkheid zien. Dat kan door aan te geven wat je hobby’s zijn of waar je van houdt, of iets anders dat een beeld geeft van wie jij bent.
  • Link naar je website.
  • Maak openbaar op welke locatie je je bevindt. Bij voorkeur niet met je straatadres (dat heb ik echt al eens gezien, hoe makkelijk maak je het inbrekers dan als je tweet vanaf je vakantiebestemming?), maar plaats en land zijn handig voor potentiële volgers.
  • Vertel waar je over tweet en eventueel in welke talen je dat doet.

Je ziet: een goede Twitter bio schrijven is eigenlijk heel eenvoudig. Het lastigste is nog dat je binnen de 160 karakters moet blijven! Heb je na het lezen van dit artikel nog inspiratie nodig, dan kun je heel eenvoudig spieken door naar de Twitter volgers te kijken van een Twitter gebruiker die je bewondert, of die veel volgers heeft. Lees de bio’s van die personen door en pik eruit wat bij je past!

 

0 I like it
0 I don't like it

One Comment

  1. Na het lezen meteen mijn bio aangepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *