Ik snapte het niet. Waarom Google vorige week het Analytics rapport Bezoekersbronnen nu ineens Acquisitie noemde. En waarom Inhoud, Gedrag werd. Stomme naamswijzigingen, met interessante verbeteringen in de rapporten zelf – daar kom ik zometeen op. Maar het kwartje viel toen ik de internationale Analytics blog van Google las over dit onderwerp. Ze hebben nu een drietal onderdelen in Analytics die Acquisition, Behaviour en Conversion heten. Simple as 123, ABC.
In het Nederlands werkt het niet zo goed, maar de achterliggende gedachte blijft overeind. Wat je wilt analyseren zijn de manieren waarop bezoekers op je website terechtkomen, wat ze vervolgens doen op je website, en hoe ze uiteindelijk converteren in klanten of leads. En dat heeft Google dan ook een stuk makkelijker gemaakt, met een nieuw overzichtsrapport voor “acquisities”. Het mooie daarvan is dat je nu eindelijk in een oogopslag kunt zien via welke bronnen bezoekers op je website zijn gekomen, en hoeveel conversies er per bron hebben plaatsgevonden. Met een Drop-down menuutje boven het conversiegedeelte van de tabel, kun je kiezen welke doelen je wilt bekijken, of een totaaloverzicht van alle conversiedoelen bekijken. Handig!
Klik op de afbeelding hierboven om een grotere versie te zien.
Eigen kanalen definiëren
Op deze manier kun je dus makkelijk de bijdragen van de verschillende bezoekersbronnen aan het resultaat van je website vergelijken. Maar het wordt nog mooier. Standaard laat Google een achttal verschillende bronnen in het overzicht zien (mits die bezoekers hebben aangeleverd natuurlijk): direct verkeer, verwijzingsverkeer, zoekmachineverkeer, verkeer via e-mail, via zoekmachineadvertenties, display-advertenties, sociale media (!), en andere vormen van online advertenties.
Dat zal voor veel websitebezitters een prima indeling zijn, maar je kunt ook je eigen kanalen toevoegen aan het overzicht! Wil jij bezoekers via Twitter, LinkedIn en Facebook apart kunnen bekijken? Dat kan! Is je Marktplaats vermelding een belangrijke bron van bezoekers? Dan kun je die als apart kanaal aan het overzicht toevoegen. Het is zelfs mogelijk om de bestaande, door het systeem gedefinieerde kanalen te wijzigen.
Kanalen wijzigen of toevoegen is heel eenvoudig. Open het rappport Acquisitie > Overzicht. Daar vind je boven de tabellen een linkje Kanaalgroep bewerken. Klik erop en je ziet een overzicht van de bestaande kanaalgroepen. Er is er maar een, de Default Channel Grouping. Door op de link te klikken of rechts onder Acties te kiezen voor bewerken, krijg je het overzicht van alle door het systeem gedefinieerde kanalen. Door met je muis te bewegen naar de puntjes naast de naam van het betreffende kanaal, kun je dit naar een andere positie verslepen. Zo kun je de volgorde van de getoonde kanalen wijzigen.
Een kanaal wijzigen of verwijderen doe je door respectievelijk op het potloodje of het kruisje te klikken. Een kanaal toevoegen ten slotte, doe je door te klikken op Een nieuw kanaal definiëren. In het scherm hieronder selecteer je vervolgens je voorwaarden, je slaat het kanaal op, en presto, klaar.
Ik denk dat Google met deze wijziging Analytics weer een stukje nuttiger en gebruikersvriendelijker hebben gemaakt. Moeten we alleen nog een ander woord voor “gedrag” verzinnen dat met een b begint, zodat het ABC ook in het Nederlands weer klopt. Iemand een goed idee? Laat een reactie achter!
Ziet er zeker gebruiksvriendelijker uit en lijken me mooie wijzigingen!
Het nieuwe Acquisitie overzicht in Google Analytics
[url=http://www.baym.org/images/jerseys.html]wholesale nfl jerseys[/url]
Het nieuwe Acquisitie overzicht in Google Analytics
[url=http://www.cscst.ca/mackage.htm]mackage jackets[/url]