Vraag ondernemers wat ze van social media vinden, en er zijn nog steeds veel mensen die antwoorden dat dat zakelijk niet interessant is. Of in elk geval niet voor business-to-business bedrijven. Behalve als je het over LinkedIn hebt. Want daarvan snapt iedereen dat het bij uitstek een zakelijk netwerk is. Maar hoe je daar dan ook zakelijk profijt uit kan halen, of hoe je met LinkedIn leads kunt genereren: dat is vaak weer minder duidelijk.
Bovendien blijft LinkedIn zichzelf steeds vernieuwen, waardoor je mogelijk kansen mist als je niet op de hoogte blijft. Vandaar deze checklist: gebruik jij deze vijf LinkedIn-tools in je marketing? Op een optimale manier?
1) LinkedIn bedrijfsprofiel
De eerste stap die iedere marketeer zou moeten nemen, is zorgen voor een aantrekkelijk bedrijfsprofiel. Een bedrijfsprofiel kun je aanmaken als het nog niet bestaat, en als je een huidige werknemer van het bedrijf bent met een e-mailadres van het domein van dat bedrijf. Ga op je LinkedIn homepage naar het menu-item Bedrijven en kies voor Bedrijf toevoegen om dit te doen.
Heeft een collega al eens een bedrijfspagina aangemaakt en wil je deze aanpassen? Dat kan, mits jouw profiel gekoppeld is aan het bedrijf: je moet er dus ook werken. In dat geval kun je via het menu-item Bedrijven zoeken naar je bedrijf. Klik op je bedrijfsnaam in de zoekresultaten en klik op Admin hulpmiddelen rechtsboven en kies vervolgens voor bewerken.
Afbeeldingen
Je kunt je profiel aantrekkelijker maken met afbeeldingen:
- een bedrijfslogo
- een vierkante uitsnede van je bedrijfslogo die als thumbnail wordt gebruikt
- en sinds kort een profielfoto van 646 x 200 pixels, die als header image wordt gebruikt.
Niets staat je natuurlijk in de weg om in die header image een paar regels tekst te plaatsen. Met header image ziet je bedrijfspagina er op slag een stuk aantrekkelijker uit; hij wordt dan ook in een nieuwe lay-out getoond. Vergelijk maar eens de bedrijvenpagina’s van PepsiCo en Coca-Cola hieronder:
Bedrijfsupdates
Heb je een bedrijvenpagina, dan kun je die ook gebruiken om statusupdates of links te plaatsen. Anderen die jouw pagina volgen, krijgen deze berichten te zien. Heb je een persbericht of blogartikel geschreven? Plaats het ook als statusupdate op je LinkedIn bedrijfspagina.
Mensen die de pagina bezoeken zien deze updates vanzelfsprekend, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om jouw bedrijf te volgen. Dan zien ze jouw statusupdates op hun eigen pagina. Bovendien worden ze automatisch op de hoogte gehouden van personeelswisselingen. Het is dus interessant om mensen (persoonlijk, per e-mail, op je website) te vragen om je bedrijf op LinkedIn te volgen.
2) LinkedIn producten & services
Een belangrijke eigenschap van je bedrijvenpagina, is dat je er de producten en diensten aan kunt toevoegen die je bedrijf verkoopt. En vervolgens kunnen anderen deze producten en diensten aanbevelen. Die aanbevelingen worden zichtbaar op jouw pagina’s, en zijn ook zichtbaar voor het netwerk van degene die de aanbeveling doet. Een goede plek dus om positieve reviews voor je producten te verzamelen!
Niet alleen voor producten en diensten
Je kunt ook creatief zijn bij het aanmaken van producten en diensten. Je kunt die plek bijvoorbeeld ook gebruiken om een whitepaper of e-book onder de aandacht te brengen van je volgers! Een bedrijf dat goed gebruik maakt van die mogelijkheid is marketingbedrijf Hubspot. Dat heeft een stuk of tien producten aan zijn bedrijfspagina toegevoegd, waaronder een gratis 30-dagen trial versie van hun software, gratis online tools die ze aanbieden en een aantal eBooks. Bekijk hun productenpagina voor een voorbeeld en download meteen even het e-book over leadgeneratie via LinkedIn – vast een interessant onderwerp, toch?
3) LinkedIn groepen
LinkedIn groepen zijn discussiefora voor mensen met gelijke interesses. Er bestaan al duizenden groepen, voor alle mogelijke branches en functies. Ik spreek nog wel eens bedrijven die het idee hebben om een eigen groep op te richten. Dat kan via LinkedIn, maar vraag je dan wel af: wat wordt de toegevoegde waarde van die groep? Hoe ga ik mensen overtuigen om lid te worden? En wie worden er dan lid? Zoek je alleen een platform om met bestaande klanten te communiceren, dan zijn er betere middelen dan LinkedIn.
Het is vaak veel interessanter om lid te worden van groepen die al een groot aantal deelnemers hebben. Het moet al wel heel raar lopen, wil zo’n groep voor jouw vakgebied nog niet bestaan. En ja, als dat zo is, dan is dat een goede reden om zelf een groep op te richten.
Discussie of campagne: wat is het verschil?
Als je lid bent van een groep, kun je discussies starten door bijvoorbeeld een vraag te stellen. De leden van die groep zien jouw bijdrage meestal in de wekelijkse (of dagelijkse) mail met de samenvatting van de activiteit in de groep die LinkedIn verstuurt. Voor je je actief in de discussie gaat mengen, is het van belang om een tijdje te luisteren en te lezen over wat voor soort onderwerpen men spreekt.
Commerciële pitches zijn sowieso uit den boze, maar sommige groepen zijn strenger dan andere. In sommige groepen mag je informatieve content zoals een nieuw e-book best promoten in de discussie, in andere groepen is dat not done. Dan heb je een andere optie: gebruik in dat geval de tab ‘Campagnes’ om je content te promoten. Daar moet je wel wat moeite voor doen, want de link om een campagne te starten in een groep zit niet op de meest logische plek:
Zie je in de afbeelding overigens de link Enquête? Als je een actieve groep hebt en een beetje een prikkelende vraag of stelling, kan dat een leuke manier zijn om “marktonderzoek” te doen, bijvoorbeeld om input te krijgen voor een blogartikel.
4) LinkedIn Events
Organiseer je een training, seminar, of de maandelijkse klantenborrel? Promoot je evenement dan met LinkedIn Events. De link leidt je naar een artikel dat ik eerder heb geschreven over LinkedIn Events en bevat een handleidinkje om zelf een evenement aan te maken. Het aardige van Events is dat alle relaties in jouw netwerk het evenement automatisch te zien krijgen. Mensen kunnen via LinkedIn ook aangeven of ze wel of niet aanwezig zullen zijn. En zijn ze van plan om te komen, dan is dat ook weer zichtbaar voor alle mensen in hun netwerk. Een ideale manier om je evenement onder de aandacht te brengen van potentieel geïnteresseerden, dus. En je hoeft niet bang te zijn: Haren-achtige toestanden hebben zich bij LinkedIn-evenementen nog nooit voorgedaan, voor zover ik weet…
5) Linkedin vragen & antwoorden
Een goede manier om relaties te kweken is door andere mensen te helpen. En met LinkedIn kun je dat doen door vragen te beantwoorden. Natuurlijk kun je ook zelf vragen stellen om op die manier in contact te komen met mensen die jou wellicht kunnen helpen. De functie zit wel een beetje verstopt. Op je LinkedIn homepage klik je in het menu op Meer en vervolgens op Antwoorden.
Op de pagina waar je nu terecht komt zie je de meest recente vragen die gesteld zijn. Je kunt ook bladeren door de verschillende categorieën met vragen via het overzicht rechts. Het meest interessant zijn natuurlijk de vragen over jouw vakgebied die nog open staan: door die te beantwoorden positioneer je jezelf als expert. Als je antwoorden geeft wordt dat zichtbaar als activiteit op je profielpagina. De vragensteller kan een antwoord kiezen als ‘beste antwoord’, en als dat toevallig van jou is, staat dat natuurlijk helemaal goed op je LinkedIn cv.
Prima tips!
Betreft punt 4, ik las vanmiddag dat Linkedin eind deze maand stopt met Linkedin events...
Hi Anne Jan, je hebt gelijk: op 26 november wordt de stekker eruit getrokken! Het is niet publiekelijk aangekondigd, maar mensen die de events app de afgelopen tijd hebben gebruikt hebben er een mailbericht over ontvangen. Hmm... ben benieuwd of er iets voor in de plaats komt; anders moet ik dit artikel maar een beetje inkorten!