Gratis infographic tools getest deel 1: Infogr.am

Infographics zijn hot. Dat is helemaal niet gek, als je bedenkt dat ze op een speelse en visuele manier de meest saaie kwantitatieve informatie uit Excel kunnen overbrengen. Maar wat als je geen zin hebt om een infographic uit te besteden aan een (dure) ontwerper? Dan zijn er altijd nog gratis online infographic tools waar je je eigen creatie mee kunt maken. Inboundmarketing.nl testte er 3, om te bepalen welke infographic tool het handigst werkt en, ook niet onbelangrijk, het meest passende resultaat geeft voor jouw soort data. Wij maakten een simpele visuele weergave van door ons verzamelde Facebookstatistieken in de infographic tools Infogr.am, Easel.ly en Piktochart. In deze eerste blog behandelen we Infogr.am.

Aanmelden bij Infogr.am

Deze infographic tool begint zeer concreet met een to-the-point introscherm met een grote startbutton: “Start now, it’s free!”. Na een username, e-mail en een password te hebben opgegeven krijg je een gepersonaliseerde e-mail, opnieuw met een handige startbutton. Door op deze button te klikken kun je direct aan de slag.

Starten met Infogr.am

Er verschijnen drie ronde buttons in de browser zodra je inlogt: Create, Library en (uiteraard) Upgrade to pro. Wanneer je op Create klikt, kun je kiezen tussen 10 verschillende infographic designs: 6 gratis designs en 4 die alleen in de pro-versie verkrijgbaar zijn. Pro is trouwens een niet al te dure optie: voor 9 dollar per maand heb je al een pro account, waarmee je toegang hebt tot de extra designs en je de mogelijkheid krijgt om je infographic te downloaden. Met een gratis account kun je de infographic alleen publishen bij Infogr.am of embedden in een pagina op je website.

Infogr.am infographic beginscherm

Infogr.am tool features

De Infogr.am tool is een redelijk statische tool. Aan de rechterkant kies je blokken met tekst en een grote hoeveelheid charts zoals cirkel- en staafdiagrammen, maar ook visuele weergaven zoals percentages van personen in de vorm van iconen (bijvoorbeeld man of vrouw). Zodra je een optie selecteert, wordt deze in een blok onderaan toegevoegd in de infographic, waarna je dit blok naar de gewenste positie kan slepen. Ook kun je kaarten, foto’s of video toevoegen.Daarnaast zijn de kleuren van de infographic aan te passen bij de geavanceerde instellingen.

Infogr.am bewerken

Infogr.am tool gebruiken

De infogr.am tool is eenvoudig in gebruik. De editor voor diagrammen lijkt op Excel en je kunt er makkelijk mee selecteren, knippen en plakken. Ook is er de mogelijkheid om data te importeren in de editor. Wel mist er een voorbeeld per onderdeel zodra de infographic langer wordt. Om een diagram te bekijken moet de data in de editor eerst worden opgeslagen. Het uploaden van de afbeeldingen duurt ook even als ze groter zijn en de laadtijd wordt niet weergegeven. De infographic heeft een autosave, die automatisch in de library terecht komt, zodat je niet het risico loopt onderhanden werk te verliezen.

Infogr.am chart maken

Infogr.am-3-editor

Beperkingen

Al met al heeft Infogr.am erg handige features. Wel is de keuze qua iconen behoorlijk beperkt en is het niet mogelijk om de hoogte van blokken aan te passen, door het statische design. Ook het niet kunnen veranderen van lettertype en het feit dat sommige tekstvlakken direct hoofdletters worden is lastig als je de opmaak in een bepaalde huisstijl wilt. Ook kun je binnen 1 diagram niet zowel vrouwen- als manneniconen weergeven, waardoor je bij dit soort uitsplitsingen aparte blokken moeten plaatsen. Labels binnen grafieken zijn ook niet weer te geven, deze vul je zelf tekstueel in. Ook staan er soms tekens over elkaar heen in grafieken.

Het eindresultaat

Infogr.am is een handige tool voor diagrammen, maar ook voor tekstuele visualisaties. Infogr.am is minder geschikt voor percentageweergaves en aparte iconen. Het is een tool die snel in gebruik is, maar daardoor ook de nodige beperkingen kent in opmaak. Tekst en iconen verschuiven naar een exacte positie lukt bijvoorbeeld niet. Hieronder zie je het voorbeeld van onze data in Infogr.am, zodat je zelf kunt oordelen of je je data op deze manier wilt visualiseren.

Ga naar deel 2: Easel.ly

De gratis infographic tools blog is een bijdrage van Coqisha.

0 I like it
0 I don't like it

One Comment

  1. Hurrah! After all I got a blog from where I
    be capable of really get useful facts concerning my study and knowledge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *