Google Author Rank ontrafeld

shutterstock_414209767

Wat is Author Rank?

Google  Author Rank wordt onterecht nog wel eens verward met Google Authorship of Google Auteurschap. Google Authorship is door Google geïntroduceerd in juni 2011. Het is een techniek waarmee Google jouw website koppelt aan je Google+ profiel of mailadres, zodat de zoekmachine weet wie de auteur is van jouw webpagina’s.

Google Author Rank is een term die Google zelf helemaal niet gebruikt. Het is een term die door de zoekmachine-optimalisatie gemeenschap is bedacht voor een vermeend signaal in het algoritme dat bepaalt welke webpagina’s op welke plek in de zoekresultaten komen te staan. Author Rank zou een soort score zijn die Google toekent aan personen die de zoekmachine herkent als de auteurs van bepaalde content, op basis van  hun expertise.

Die expertise zou bepaald kunnen worden door het aantal publicaties over een bepaald onderwerp, de kwaliteit van de websites waar ze op staan, aantallen volgers en aantal interacties op sociale media, aantal commentaren op blogartikelen, aantal commentaren van (hoog scorende) derden op artikelen van de betreffende auteur, enzovoort.

Hoewel Google-CEO Eric Schmidt in zijn boek uit 2013 schrijft dat content die gekoppeld kan worden aan bekende, geverifieerde auteurs hoger gaat ranken, is er op dit moment nog geen enkel bewijs dat Author Rank inderdaad al onderdeel uitmaakt van de zoekmachine algoritmes.

Waar komt het vandaan?

Speculaties over Author Rank zijn ontstaan nadat Google in Augustus 2005 een patent had ingediend voor “Agent rank”. Dat patent betreft een methode om zoekresultaten te ordenen op basis van een score voor een of meer “agents” die aan bepaalde content gekoppeld zijn.

De speculaties worden gevoed door uitspraken die Google zelf doet over het belang van je online reputatie voor je vindbaarheid. Bijvoorbeeld van Matt Cutts, hoofd anti-spam bij Google tijdens zijn keynote speech bij het Pubcon congres in Las Vegas afgelopen oktober.

Waarom is het belangrijk?

Google is voor de meeste websites een belangrijke bron van bezoekers, zo niet de belangrijkste. Als Author Rank inderdaad een rol gaat spelen in het algoritme van de zoekmachine en dus mede bepaalt of je op de eerste pagina staat of niet, wil je een hoge Author Rank hebben.  Dus is het een goed idee om nu alvast te gaan werken aan je online reputatie.

Want zelfs als Author Rank toch geen ranking signaal wordt, dan vergroot je je zichtbaarheid online en verbeter je je online relaties met mensen die er toe doen op jouw vakgebied. En gebruik je Google Auteurschap, dan krijgen je zoekresultaten een afbeelding wanneer mensen uit jouw kringen zoeken. Je vermeldingen vallen dan meer op, en zullen zeker meer klikken krijgen.

Google snippet met Google+ profiel

Wie kan het gebruiken?

Het is natuurlijk speculeren, maar het lijkt er op dat Author Rank vooral gaat over mensen, en minder over bedrijven. Niet zo gek natuurlijk, want uiteindelijk kunnen mensen met elkaar praten, en bedrijven niet.

Wil je als bedrijf van Author Rank profiteren, dan lijkt het verstandig om 1 of meer personen aan te wijzen die zich gaan profileren als expert. Laat deze personen werken aan hun Google+ profielen, auteurschap, en online relaties met andere experts. Zorg er voor dat je mensen kiest die een beetje stabiel zijn: het zou zonde zijn als jouw expert na een jaartje besluit om voor de concurrent te gaan werken.

Hoe vergroot je je Google Author Rank?

Deze vraag is lastig te beantwoorden,  omdat Author Rank nog niet bestaat – en omdat Google sowieso niet zo scheutig is met informatie over zijn algoritme. Maar over deze aanbevelingen zijn de SEO-specialisten het redelijk eens:

  • Maak  een Google+ profiel aan voor je bedrijf en voor de persoon of personen die de ‘auteurs’ moeten worden voor jouw bedrijf. Werk aan het vergroten van het aantal mensen dat jouw in zijn kringen heeft. Bij voorkeur invloedrijke mensen op hetzelfde of een verwant gebied.
  • Gebruik vervolgens de rel=author tag (voor personen) en de rel=publisher tag (voor bedrijven) in de html-code van je website. Klik op de links om op de support site van Google te lezen hoe je dat doet.
  • Maak het makkelijk voor mensen om jouw artikelen een +1 te geven. Maak het ook makkelijk om je content via andere sociale media te delen.
  • Zorg voor interactie met andere experts op jouw vakgebied: via sociale media en reacties op artikelen, over en weer.
  • Schrijf (af en toe) diepgaande, lange artikelen over je onderwerp. Google waardeert “in-depth” content en het helpt je om je als autoriteit te positioneren.
  • Schrijf veel! Het liefst voor verschillende websites, en het liefst voor websites met een hoge autoriteit. Dus als je een marketeer bent, liever voor MarketingFacts dan voor de plaatselijke tennisvereniging.
  • Zorg voor links vanaf andere websites naar jouw content – ook hier geldt: liever links van sites die over hetzelfde onderwerp schrijven, en liever links van kwalitatief goede websites.
  • Noem lidmaatschappen van brancheverenigingen en awards en titels, als je die hebt.

Meer weten?

Dit zijn een aantal interessante bronnen over Author Rank en Authorship:

 

0 I like it
0 I don't like it

5 Comments

  1. Heel interessant, ik ga het uitproberen

  2. Interessant artikel inderdaad, klopt het dat Google geen foto's meer weergeeft in de zoekresultaten? Dit zie ik bijna nooit meer.

    • Yup, ze doen zelfs helemaal niets meer met authorship ... zie http://moz.com/blog/bye-bye-author-pics

  3. Geld dit nog steeds in 2015? Het viel me op dat de google Author afbeeldingen niet meer zichtbaar zijn in de zoekmachines.

    • Hi Marcel,
      Nee, dit geldt niet meer. Het belang van Google author rank is al een tijdje veel beperkter. Zie bijvoorbeeld die goede artikel daarover, en ook over de mogelijke opvolger van author rank:
      http://www.seobythesea.com/2015/10/move-over-google-author-rank-make-way-for-google-authoritative-rank/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *