10 Schrijftips voor meer sjans met zoekmachines

Waar je op moet letten om te zorgen dat jouw teksten beter gevonden worden.

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat die druk wordt bezocht. De beste manier om dat te realiseren, is te zorgen dat je site goed vindbaar is bij Google.

Dat betekent dat je aandacht moet schenken aan drie onderwerpen:

 1. De techniek en structuur van je website
 2. De populariteit van je website, gemeten in het aantal en de kwaliteit van links naar jouw website toe
 3. De teksten op je website. Want als je bijvoorbeeld gevonden wilt worden op “zoekmachine expert”, dan helpt het natuurlijk als die term op je website voorkomt.

Over elk van deze drie manieren om je website te optimaliseren voor zoekmachines kun je pagina’s volschrijven. In dit artikel bepeken we ons tot het derde punt: wat zijn de belangrijkste plaatsen en manieren om jouw zoekwoorden in de tekst te gebruiken, zodat je de best mogelijke positie bij Google krijgt? Met zoekwoord bedoel ik het woord of de term waarop de betreffende webpagina gevonden moet worden.Schrijven voor zoekmachines

Hier volgen de top tien tips om te zorgen dat jouw teksten meer sjans met zoekmachines krijgen! De nummers verwijzen naar de afbeelding hiernaast; klik daarop om een grotere versie te bekijken.

1) html-titel

Gebruik het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in ieder geval in de html-titel van de pagina. Hoe verder naar voren in de titel, hoe beter, dus als eerste woord is ideaal. Zorg dat de html-titel in totaal niet langer is dan 55 karakters inclusief spaties.

Een html-titel vind je niet terug in de webpagina zelf, maar wel in de html-code van de webpagina. Ook zie je de html-titel meestal in de bovenste balk van je webbrowser. En niet te vergeten: Google laat de html-titel van een webpagina zien in de zoekresultaten: het is de tekst van de blauwe link waar je op kunt klikken om de betreffende webpagina te bezoeken.

2) url

In de afbeelding is het niet helemaal goed zichtbaar, maar het is ook zinvol om het zoekwoord in de url, het internetadres, van de webpagina te verwerken. Zo is de url van deze webpagina: www.inboundmarketing.nl/schrijven-voor-zoekmachines.html.

3) Paginatitel

Het is belangrijk om het zoekwoord in de paginatitel, de kop van het artikel, te gebruiken. Je webbouwer moet er dan wel voor gezorgd hebben dat hij de kop op de juiste manier gecodeerd heeft in html: met een zogenaamde <h1> header tag.

Dat kun je zelf controleren door een webpagina te bekijken en met je rechter muisknop de page source of pagina bron op te vragen. Zoek in de tekst de kop van je pagina op, en kijk of daar <h1> en </h1> tags omheen staan. Zo niet: geef je webbouwer op zijn kop! En laat het hem dan aanpassen.

4) Eerste zin

Natuurlijk moet het zoekwoord ook een paar keer in de tekst van de pagina voorkomen. Als je het zoekwoord in de eerste zin kunt gebruiken, is dat het beste. Lukt dat niet, zorg dan in ieder geval dat het in de eerste alinea voorkomt.

5) Paginatekst

Het is verstandig om het zoekwoord ook verderop in de tekst een paar keer te laten terugkomen. De tekst moet voor een gewone bezoeker natuurlijk wel prettig leesbaar blijven, dus overdrijf niet. Voor de afwisseling is het ook prima om enkel- en meervoudsvormen door elkaar te gebruiken, verschillende werkwoordsvormen, en de woordvolgorde. Bijvoorbeeld: als je optimaliseert voor boot kopen, is het prima om af en toe termen als het kopen van een boot en boten kopen te gebruiken. Goed voor Google en voor de leesbaarheid.

6) Afbeeldingen

In en bij afmeldingen kun je je zoekwoord op verschillende manieren gebruiken, die allemaal nuttig zijn voor Google. Het onderstaande geldt natuurlijk alleen als je afbeelding ook daadwerkelijk iets met het zoekwoord te maken heeft:

 • Gebruik het zoekwoord in de bestandsnaam van de afbeelding
 • Gebruik het zoekwoord in het bijschrift bij de afbeelding
 • Gebruik het zoekwoord in de zogenaamde alt-tekst van de afbeelding. Dit is een stukje html-code waarin staat welke tekst getoond moet worden wanneer de gebruikte browser geen afbeeldingen kan tonen. Bijvoorbeeld: <img src=”zoekwoord.jpg” alt=”dit is een zoekwoord” />.

7) Nadruk

Mits je het op een manier kunt doen die logisch is en voor je websitebezoekers niet vervelend, is het goed als je je zoekwoord een keer vetgedrukt of cursief kunt gebruiken.

8) Tussenkopjes

Het helpt ook om je zoekwoord of een variant daarvan te gebruiken in de tussenkopjes op je pagina. Ook hiervoor geldt: dan moeten ze wel op de juiste manier gecodeerd zijn in html. Bij voorkeur met <h2> en/of <h3>tags. Dit ku je op dezelfde manier controleren als beschreven bij punt 3.

9) Lijstjes

Als je je zoekwoord kunt gebruiken in een lijstje, helpt dat. Lijstjes zijn sowieso goed om te gebruiken op je webpagina’s: ze lezen lekker makkelijk weg voor je bezoekers. Ze breken de tekst een beetje op de pagina en worden daarom relatief goed bekeken.

10) Laatste zin

Vergeet niet om je zoekwoord ook in de laatste zin van de pagina te gebruiken, of, als dat niet mogelijk is, in ieder geval in de laatste alinea van je tekst.

0 I like it
0 I don't like it

2 Comments

 1. Goede tips! Ik ga ermee aan de slag.

  Met vriendelijke groet,

  Anne Kewitsch

  • Succes, Anne! Als je toch bezig bent met de site: geef iedere pagina een unieke, wervende meta description van maximaal 160 karakters. Dat helpt op zich je vindbaarheid niet direct, maar omdat de meta description op de Google resultatenpagina getoond wordt, kan een wervende tekst wel helpen om meer mensen door te laten klikken naar je site. En een hoger doorklikpercentage is wel goed voor je positie bij Google, dus indirect helpen goede meta descriptions wel...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *